Çürümüş, kırılmış dişlere karşı yapılan dolgu işlemi her dişe uygulanmaz. Diş dolgusu ile birlikte madde kaybı yaşayan dişlerin önüne geçmek mümkün olurken bazı dişlere ise dolgu tedavisinin yapılması söz konusu olamaz.
Kimi zaman estetik kaygı nedeniyle kimi zaman ise dişte oluşan ağrı ve sızı kaynaklı olarak dolgu işlemi yapılmaktadır. Uzman bir doktor tarafından yapılan ön araştırma ve analiz sürecinin ardından tedavi konusunda gereken adımlar belirlenir ve dolgu işlemine başlanır. Lokal anestezi eşliğinde yapılacak olan uygulamalar ile birlikte dolgu işlemi de başarıyla yerine getirilir.
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
Diş dolgusu çeşitleri farklılık gösterse de yapım yöntemi konusunda izlenen belirli adımlar vardır. Genellikle bir kişinin çürüyen dişlerine karşı bir çözüm sunan dolgu yapımı şu şekildedir:
- Müdahale edilecek olan bölge uyuşturulur.
- Çürüyen diş bölgesi iyice temizlenir.
- Hazırlanan diş dolgusu temizlenen yere özenli bir şekilde yapılır.
Diş dolgusu, özel olarak hazırlanır ve hızlı bir şekilde donması sağlanır. Ancak her halükarda hastanın bir gün boyunca bu konuya özen göstermesi gerekir. Doktor tarafından uygulanacak ve dikkat edilecek olan tüm adımlar değerlendirilir.
Kimlere Dolgu Yapılır?
Torbalı diş hekimi tarafından herkese dolgu uygulaması yapılmaz. Önemli olan dişin kendisini kurtarabilir durumda olmasıdır. Aksi halde kurtarılamayacak olan bir dişe yapılacak olan dolgu zamanla diş etlerine ciddi zarar verecektir. Bunu ise hiçbir doktor yapmaz, tavsiye etmez. Bu nedenle bazı kişilere dolgu yapılırken bazılarına ise dolgu yapılmaz. Dolgu yapılacak olan kişiler;
- Madde kaybına uğramış olan kişiler
- Yemekleri çiğnerken acı çeken kişiler
- Estetik olarak hoş bir görüntüye sahip olmayan kişiler
- Bir kaza veya travma sonucu kırılmış dişlere sahip olan kişiler
- Çürümüş dişlere sahip kişiler
Bu kişilere dolgu işlemi uygulanır. Farklı çeşitlerde diş dolguları olsa dahi önemli olan dişin müdahale edilebilirliğidir. Bu nedenle doktorlar ilk olarak dolgu yapmadan önce kesinlikle kimlere dolgu yapılacağını en iyi şekilde analiz eder ve gerekirse röntgen çekerek ilgili yere bakar.
Estetik Dolgu Nedir?
Diş dolgusu yaparken kullanılan malzemeye göre farklı amaçlar üzerinde dikkatli bir şekilde durulur. En zor diş dolgusu ise estetik olarak yapılan diş dolgusudur. Kompozit malzeme ile yapılan ve kişinin diş rengi ile aynı rengi taşıyan bu dolgu malzemesi sayesinde insanlar daha doğal ve güzel gülüşlere sahip olurlar. Bunun sonucunda ise gülmenin insanlara daha fazla yakıştığı görülür. Estetik olarak yapılan dolguda insanların dişi ile ilgili hiçbir problemi olmaz.
Hangi Dişe Dolgu Yapılmaz?
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz sorusu ile başlayan süreçte her dişe dolgu yapılmayacağı da bilinmesi gereken bir gerçektir. Bu nedenle dişlerle ilgili en ufak bir endişede iş daha fazla büyümeden kesinlikle bir doktora gitmekte fayda bulunmaktadır. İşte bu noktada doktor kompozit, ayrık, çürük, geçici gibi diş dolgularını yapabilirler. Ancak bu tür dolguları yapmadan önce ise muhakkak dişin gerçekten durumunun iyi olmasına dikkat ederler. Bazı insanlara ise dolgu yapılmaması yönünde uyarılarda bulunurlar. Genellikle bu tür uyarıların sonucunda ise işin arkasından diş çekimi gibi farklı nedenler gelecektir.
Eğer ki çürük diş köklerine kadar inmişse o zaman doktorlar bunun için kanal tedavisinin uygulanmasını daha önemli görür. Aynı zamanda dolgu için gereken bir tutuculuk dişte yoksa ve üst kısmında dolgu taşıyacak bir yer kalmamışsa o zamanda dolgunun yapılması mümkün olmayacaktır. Bunun yerine bazı zamanlarda diş çekimi bazı zamanlarda ise diş kaplaması daha fazla önerilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!