Birbirinden farklı nedenlere bağlı olarak diş etlerinde kanamalar görülebilir. Aynı zamanda birden fazla sebep bir araya gelerek de diş eti kanaması için zemin hazırlayabilir. Bunu önlemenin en önemli yolu ise ağız bakımlarının düzenli ve doğru yapılmasından geçer. Bu yönüyle bakıldığında diş etlerindeki kanama önlenebilir bir durum niteliğindedir. Diş eti kanamaları için Torbalı diş eti tedavisi ile iletişime geçebilirsiniz.

Bazı kan hastalıkları ve sistemik hastalıklar da diş eti kanaması nedenleri arasında yer alabilir. Bu durumda yapılması gereken ise söz konusu hastalıkların kontrol altında tutulmasıdır. Düzenli bakımı yapılan diş eti üzerinde kanama görülse bile diş etindeki hastalık ilerlemeden daha kolay tedavi edilebilir.

Diş eti kanamalarının en önemli nedeni diş etlerinde görülen iltihaplardır. Erken fark edilen diş etindeki iltihap hekimler tarafından yapılan temizlikle kolayca tedavi edilebilir. Bununla birlikte kanama olmasına rağmen diş muayenesine gidilmezse iltihap ilerleyerek artık cerrahi yolla tedavi edilmek durumunda kalabilir.

Yaşanan belirtinin ciddiye alınması diş eti kanaması probleminin tek olumlu yanı olarak değerlendirilebilir. Diş etinde görülen kanamalar sonucu pek çok kişi diş hekimi randevusu alarak bir sorun olup olmadığını göstermek ister. Bu sebeple de diş etindeki hastalıklar henüz ilerlemeden tedavi edilebilir. Öte yandan kanama gibi önemli bir belirtiye rağmen doktora görünmeyen kişilerde ise diş eti çekilmesi gibi hastalıklar ilerleyerek yalnızca cerrahi yolla tedavi edilebilir hale gelir.

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Ağız içerisindeki bir sağlık sorununa işaret eden diş eti kanaması çeşitli faktörler sonucu gelişebilir. Bu nedenler birbirinden bağımsız veya bir arada görülebilir. İlk kanama görüldüğünde diş hekimine görünmek, diş etinde görülebilecek önemli hastalıkları önceden haber verebilir. Bu sebeple de diş etindeki hastalıkların belirtilerinin ve nedenlerinin bilinmesi önemlidir.

Diş eti kanaması neden olur sorusuna cevaben şu maddeler sıralanabilir:

  • Dişlerin sert fırçalarla veya sert darbelerle fırçalanması
  • Diş ipinin yanlış kullanılması
  • Ağız ve diş temizliğinin yanlış yapılması
  • Yanlış ağız bakım ürünlerinin kullanılması
  • Ağız ve diş temizliğine yeterli özen gösterilmemesi
  • Diş eti kanaması belirtilerinin ciddiye alınmaması
  • Diş etlerinde görülen gingivitis ve periodontitis hastalıkları (iltihaplanma ve ileri boyutta iltihaplanmalar)
  • Ağız açık uyumak suretiyle tükürük bezlerinin ağızdaki iltihabı temizleyememesi
  • Çeşitli kan hastalıkları ile kronik diyabet hastalığı
  • Sigara kullanımı

Tüm bu nedenlere bağlı olarak diş eti hastalıkları gelişebilir ve buna bağlı olarak kanamalar görülebilir. Bunlarla birlikte; diş etindeki kanamaların öncesinde bir takım belirtiler görülebilir. Bu belirtiler fark edildiğinde henüz kanama gelişmeden bile müdahale edilmesi mümkün olabilir. Bunun için de elbette diş sağlığına önem verilmesi ve yaşanan belirtilerin ciddiye alınması gerekir.

Değerlendirilmesi gereken diş eti kanaması belirtileri şöyle sayılabilir:

  • Ağız içerisinden yayılan kötü koku
  • Yutkunurken hissedilen metalik kan tadı
  • Tüketilen sert gıdaların (elma vb.) üzerinde görülen kırmızı lekeler
  • Diş fırçalarken görülen kan lekeleri
  • Diş ipi kullanımı sonrası kan izleri
  • Tükürükte kırmızı renklerin görülmesi

Bu belirtiler yaşanıyorsa muhtemelen yakın bir süre içerisinde diş eti kanaması görülecektir. Bu sebeple de sayılan belirtileri yaşayan kişilerin en kısa sürede diş hekimine görünmesi gereklidir.

Diş Eti Kanaması Tedavisi

Kanamaya sebep olan nedenler, aynı zamanda uygulanacak olan diş eti tedavisi için de belirleyici olacaktır. İltihaplanmalara bağlı bir kanama görülüyorsa iltihabın tedavisi ve ağız temizliğinin yapılması söz konusu olacaktır. Aynı durum gingivitis adı verilen başlangıç boyutundaki iltihap hastalığı için de geçerlidir.

Diş taşlarının temizlenmesi varsa iltihapların ilaçlarla iyileştirilmesi gerekir. Aynı zamanda varsa plaklar da  yine diş hekimleri tarafından profesyonel ekipmanlarla temizlenir. Böylelikle henüz ilerlememiş olan hastalıklar için diş eti kanaması tedavisi erkenden uygulanabilir.

Uygulanan Torbalı diş eti tedavisi kapsamında cerrahi yol da gerekebilir. Periodontitis ismiyle anılan ileri boyuttaki iltihaplanmalar yalnızca temizlik yoluyla tedavi edilemez. İleri boyutlarda diş eti çekilmesine de sebep olan bu hastalığın tedavisi ancak çekilen diş etlerinin yerine başka dokulardan takviye yapılmasıyla mümkündür. Bu işlem ise hekimlerde gerçekleştirilen cerrahi yöntemle sağlanır.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir