Diş eti çekilmesinin belirtileri, nedenleri ve tedavilerine geçmeden önce sorunun kendisini tanımlamak gerekir. Diş eti adı verilen bölge dişlerin temel altında yer alan pembesi dokuyu ifade eder. Diş eti çekilmesi kavramı ise çeşitli sebeplerle bu dokunun diplere doğru kayması durumu için kullanılır. Farklı ağız ve diş hastalıklarına yol açtığından dolayı diş eti çekilmesi tedavisi ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.
Pek çok farklı sebeple ortaya çıkabilen diş eti çekilmesi, öncelikli olarak dişleri savunmasız bırakır. Dişlerin, diş etinin içinde kalan kısmı, üst kısımları kadar dayanıklı değildir. Bu sebeple diş eti çekilmesi yaşayan kişilerin tüm dişleri tehdit altındadır. Diş kayıpları ve çene kemiğinin zarar görmesi durumlar oldukça sık yaşanmaktadır. Bundan dolayı diş eti tedavisi aşamasına gelmeden önce çekilmesinin nedenleri bilinmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?
Diş etlerinin çekilmesinde pay sahibi olan çok sayıda etken vardır. Bu nedenler birlikte ya da bağımsız olarak diş etlerinin çekilmesine zemin hazırlayabilir. Diş çekilmesi neden olur sorusuna cevap olarak şu liste sıralanabilir:
- Sigara ve alkol kullanımı
- Nikotin sakızı kullanımı
- Sert diş fırçaları kullanılması veya dişlerin sert darbelerle fırçalanması
- Ağız ve diş temizliğinin yetersiz olması
- Dişleri gıcırdatma veya sıkma gibi olumsuz alışkanlıklar
- Asitli gıdaların fazla tüketilmesi
- Dolgu, kaplama gibi tedavilerin diş eti üzerine kaymış şekilde gerçekleştirilmesi
- Varsa protez dişlerin temizliğinin yetersizliği
- Diyabet (şeker) hastalığı
- Diğer diş eti hastalıkları (iyileşmiş olsa bile)
Tüm bu sayılan nedenlerden hareketle diş eti çekilmesinin nasıl önlenebileceği de öğrenilmiş olur. Buna göre ağız ve diş temizliğinin doğru ve düzenli yapılması ilk sırada yer almaktadır. Doğru fırçaların kullanımı ve günde 2 kez çok da yumuşak olmayan darbelerle fırçalanması oldukça önemlidir. Buna ek olarak diş eti çekilmesinin önlenmesine ilişkin olarak Torbalı diş hekimi tarafından şu tavsiyeler verilir:
- Sigara, alkol ve nikotin sakızı kullanımından vazgeçilmesi
- Dişlerin orta yumuşaklıktaki fırçalarla orta yumuşaklıkta darbelerle günde 2 kez fırçalanması
- Asitli gıdaların tüketiminden mümkün olduğunca uzak durulması
- Kan şekeri, insülin gibi kan değerlerinin kontrol ettirilmesi
- Kullanılıyorsa protez dişlerin bakterilerden arındırılması
- Günde 1 kez diş ipiyle temizlik yapılması
Diş Eti Çekilmesi Belirtileri
Hem ağız hem de tüm vücut sağlığını ilgilendiren önemli sağlık sorunlarından birisi olarak diş eti çekilmesi yer alır. Bu sorun çoğu zaman gözle görülür bir nitelikte olmakla birlikte kimi durumlarda fark edilmeyebilir. Bu sebeple de diş eti çekilmesi belirtileri bilinmelidir.
- Diş etlerinde ağrı ve acı hissedilmesi
- Diş etlerinde görülen kanamalar (fırçalarken veya nedensiz olabilir)
- Diş etlerinin beyazımsı renklere dönüşmesi
- Diş etlerinin üzerinde mor veya kırmızı renkli şişlikler olması
- Diş etlerinin kaşınması
- Dokunulduğunda diş etinden beyazımsı iltihap akıntısı gelmesi
- Sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet oluşması
- Dişlerde sallanma olması veya sallanma hissedilmesi
Bu belirtileri hisseden kişilerin vakit kaybetmeden Torbalı diş eti tedavisi için randevu alması gerekmektedir. Zamanında tedavi edilmeyen diş eti çekilmeleri önemli sağlık sorunlarına zemin hazırlamaktadır.
Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?
Öncelikli olarak diş eti çekilmesinin cerrahi bir tedavi gerektirdiğini belirtmek gerekir. Evde bireysel olarak yapılabilecek uygulamalar yalnızca hissedilen ağrıları geçici olarak dindirecektir. Eğer randevu gününüz henüz gelmediyse ağrıları azaltmak adına bu yöntemlere başvurabilirsiniz. Ancak en kısa sürede diş eti çekilmesi tedavisi için bir hekime muayene olmanız gerekmektedir. Diş eti çekilmesine ne iyi gelir sorusuna cevaben sunulabilecek bazı bireysel öneriler:
- Gargara yapılması: Tuzlu su, papatya suyu, yeşil çay veya nane çayı ile yapılabilir
- Hassasiyet karşıtı diş macunlarının kullanılması
- Kekik suyu ile fırçalama yapılması
- Normal çaya meyan kökü eklenmesi ve aynı çaya şeker eklenmeden tüketilmesi
- Nane çayı tüketilmesi
Bu sayılan önerilerin diş eti çekilmesinin ilerlemesini yavaşlatmaktan öteye bir işe yaramayacağı yeniden vurgulanmalıdır. İvedi olarak diş eti çekilmesi tedavisi yaptırmak üzere randevu alınması gerekir. Çünkü diş eti çekilmesinin ilaçla bile tedavisi söz konusu değildir. Ağız ve damağın başka bölgelerinden doku alınarak çekilen yere doldurulması işlemiyle tedavi gerçekleşir. Bu da önemli ve hassas bir cerrahi işlemdir.
Tüm bu sebeplerle Torbalı diş eti tedavisi için en kısa sürede randevu almanız gerekir. Ayrıca tedavinin sonrasında hekimin vereceği yönergelerin takip edilmesi de büyük öneme sahiptir.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!