Çürüklerin tedavisi için ilk ve etkili çözümlerin başında dolgular gelir. Farklı malzemelerden yapılabilen dolgular, diş çürüklerinin tedavisinde etkin olarak kullanılır. Genellikle çürükler diş kanalına inmeden önce dolgu yapılması gerekir. Kanala inen bakteriler için dolgu tedavisi yetersiz kalır. Diş dolgusu nasıl yapılır sorusunun yanıtlanması tedavinin amacını da ortaya koyacaktır.

Dolgu tedavisi birkaç adım halinde gerçekleştirilir. Genellikle tek seansta bitirilir. Hatta tek seansta iki farklı dişe dolgu yapılması da söz konusu olabilir. Belirleyici olan faktör ise diş dolgusu öncesinde yapılması gereken temizlik aşamalarıdır. Dolgu tedavisinin aşamaları şu şekilde sıralanır:

  1. Tedaviye başlamadan önce dolgu malzemesine karar verilmesi gerekir. Amalgam, kompozit, porselen veya altın dolgular tercih edilebilir.
  2. Tedavi uygulanacak bölgeye anestezi uygulanarak hastanın tedavi sırasındaki konforu sağlanır.
  3. Hekim tarafından çürük dişin kendisi ve etrafının temizlenmesi gerçekleştirilir.
  4. Temizlenen diş, ilk başta seçilen dolgu malzemesiyle doldurulur.
  5. Dolgunun düzeltmesi yapılarak tedavi sonlandırılır.

Bu temel 5 aşamalı tedaviyle birlikte İzmir Torbalı dolgu tedavisi başarıyla tamamlanır. Aynı işlemler farklı dişler için yeniden tekrarlanır.

Burada sözü edilen temizlik ve doldurma işlemleri hakkında kısaca bilgi vermek yararlı olabilir. Diş çevresinin temizliği için uygun ekipmanlar kullanılır. Sterilize edilmiş malzemeler kullanılarak temizlik tamamlanır. Torbalı özel diş polikliniği sürecin hızlanması için dolgu makineleri kullanır. Tedavi sırasında dolgu malzemesinin kurumaması için bu adım takip edilir. Böylelikle dolgu malzemesi hala akışkanken tedavi tamamlanır ve hızlı bir şekilde kuruma gerçekleşir.

Bu silsileyle gerçekleştirildiğinde diş dolgusu ne kadar sürer sorunsunun yanıtı ortalama 40 dakika olarak verilebilir. Yukarıda bahsedildiği üzere temizlik işleminin alacağı vakit oldukça belirleyici etkiye sahiptir. Ayrıca yapılacak olan dolgu sayısı da yine tedavinin süresi üzerinde belirleyici rol üstlenir.

Diş Dolgusu Ne Kadar Süre Kalır?

Yapılan diş dolguları genellikle ömürlük olmaz. Bunda etkili olan birkaç farklı değişken bulunur. Öncelikli olarak hastanın dolguları kullanma şeklidir. Ağız ve diş temizliğine önem veren kişilerin dolguların daima daha uzun süre korunur. Bununla birlikte diş dolgusu ne kadar süre kalır sorusundaki önemli bir değişken ise dolgu malzemesidir.

En dayanıklı dolgu malzemeleri altın olarak tanımlanabilir. Kullanıma bağlı olarak 20 ila 30 yıl ağız içerisinde sağlıklı bir şekilde korunabilir. Elbette bakım ve temizliğe göre bu sürenin kısalması veya uzaması söz konusudur.

Amalgam dolguların kalıcılık süresi genellikle 20 yıla kadar uzanabilir. Eski tip ve koyu renkli olan bu dolgular, estetik sebebiyle günümüzde pek tercih edilmez. Ancak oldukça kalıcı etkiye sahip dolgular olduğundan Torbalı özel diş polikliniği içerisinde uygulaması vardır.

Son yıllarda popülaritesi giderek artan porselen dolgular ise ortalama olarak 8-10 yıl arasında dayanır. Çok pahalı bir tedavi olmaması ve doğal dişlere benzemesi nedeniyle porselen dolgular çokça tercih edilir.

Reçine veya kompozit dolgular ise 15 ila 20 yıl süreyle kullanılabilir niteliğe sahiptir. Yine doğal dişlerin yanında farklı durmaması nedeniyle tercih edilirliği yaygın malzemelerden birisidir. Bu kadar geniş bir yelpaze bulunduğundan yapılan tercihlerde diş dolgusu fiyatları belirleyicidir.

Özetle; İzmir Torbalı dolgu tedavilerinde birkaç aşama takip edilir. Tedavi süresi tek diş için ortalama olarak 40 dakika sürmektedir. Yapılan dolguların kalıcılığı ise malzemeye göre değişmekle birlikte ortalama 10-20 yıl olarak verilebilir. Dolgu malzemesinin seçim sürecinde hekiminizden profesyonel görüş almak mümkündür.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir