Her yaştan bireyin hayatın çeşitli dönemlerinde diş çürükleriyle mücadele ettiği bilinen bir gerçektir. Tüketilen gıdalardaki asit ve bakteriler ağız içinde üreyerek diş üstlerine ulaşır. Burada biriken bakteriler ise diş minesine zarar vererek çürüklere neden olur. Tam olarak bu aşamada diş dolgusu yapılarak çürüklerin kapatılması hedeflenir.

Bunun için öncelikle dolgu yapılacak diş veya dişlerin temizlenmesi gerekir. Diş hekimi tarafından öncelikle bölgeye anestezi uygulanır. Ardından steril aletlerle bölgenin temizliği sağlanır. Temizlenen bölgeye çeşitli malzemelerle dolgu yapılır.

Dolgu malzemesinin seçiminde hasta ile doktor ortak bir süreç izleyebilirler. Dolgu malzemelerinin tamamı işlevsel olarak doğal diş kalitesinde olmaktadır. Ancak kullanışlılık ve estetik gibi faktörlerden dolayı aralarında farklar bulunabilir. Bu sebeple Torbalı diş dolgusu yapılacağı zaman malzeme seçimi de ayrıca bir süreç olarak belirtilmelidir.

Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

Kişinin tercih edebileceği farklı dolgu malzemeleri bulunmaktadır. Karar sürecinde hekim desteği alınabilmekle birlikte son karar genellikle hastaya ait olmaktadır. Sık tercih edilen diş dolgusu çeşitleri şöyle sıralanabilir:

  • Amalgam Dolgu
  • Seramik Dolgu
  • Kompozit (Reçine) Dolgu

Eski tip dolgular amalgam malzeme ile yapılmaktaydı. Metal ve gümüşün karışımıyla elde edilmektedir. Siyah renkte görünen bu dolgular herkes tarafından bilinir. Uzun ömürlü ve işlevselliği yüksek dolgular ön plana çıkar. Ancak estetik kaygılardan dolayı son yıllarda tercih edilirliğinin azaldığını belirtmek mümkündür.

İzmir Torbalı dolgu malzemeleri arasında daha yaygın olanlar ise porselen ya da seramik dolgulardır. Porselenin sıkıştırılmasıyla elde edilir ve doğal dişlere oldukça benzer bir renk ve yapıya sahiptir. Estetik olarak doğal dişlere benzemesi nedeniyle giderek daha da tercih edilir hale gelmiştir. Ayrıca kaygan bir yüzeye sahip olan seramik dolgular kolay kir tutmama özelliği nedeniyle de tercih edilmektedir.

Kompozit veya reçine dolgular ise porselen ve kimyasal maddelerin karışımıyla elde edilir. Fonksiyonel açıdan diğer diş dolgusu çeşitlerine benzer niteliğe sahiptir. Her ne kadar uzun ömürlü olsalar da, bir üst kalitedeki seramik dolgular kadar uzun dayanmadığı söylenebilir.

Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer?

Seans bazında bakılacak olursa diş dolgusu tek seansta bitebilen bir uygulamadır. Ayrıca tek seansta birden fazla dolgu yapılması da mümkün olabilmektedir. Burada hekimin ağız ve diş sağlığı üzerine yaptığı muayene oldukça belirleyici olmaktadır.

Öte yandan uygulama yönünden bakılırsa da çürük dişlerin doldurulması işlemi ortalama yarım saat sürmektedir. Burada elbette yapılacak olan işlemler bu süreyi doğrudan etkileyebilir. Ne kadar temizlik yapılacağı, ne kadar dolgu malzemesi kullanılacağı gibi değişkenler dolgu uygulama süresi üzerinde belirleyici niteliğe sahiptir.

Diş Dolgusu Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Yaptırılan Torbalı diş dolgusu sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Bunların tümü ve daha fazlası hekim tarafından işlem sonrasında aktarılmaktadır. Yine de bilgi amaçlı birkaç madde halinde sıralamak gerekirse:

  • Anestezi etkisi geçene kadar (genellikle 2 saat) gıda tüketilmemesi
  • Uyuşukluk etkisinin dil veya dişlerle kontrol edilmemesi, bunun yerine parmak kullanılması
  • Anestezi uyuşukluğu geçtikten sonra da en az 1 gün süreyle sert gıdaların tüketilmemesi
  • Orta sertlikteki gıdaların dolgu yapılan tarafla çiğnenmemesi
  • Çok sıcak ve çok soğuk tüketiminden kaçınılması

Bunlarla birlikte diş dolgusu sonrası yapılması gerekenlerle ilgili olarak mutlaka doktorunuzdan bilgi almanız gerekir. Verilen önerilerin takip edilmesi, uygulanan tedavinin sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Estetik Diş Dolgusu

Yukarıda sayılan dolgu türlerinden kompozit dolgular aynı zamanda estetik diş dolgusu olarak kullanılabilmektedir. Ağızda bulunan doğal dişlerin rengine göre üretilmesi mümkündür. Bu sebeple de estetik amaçlı olarak sıkça tercih edilmektedir.

Buna ek olarak porselenin sıkıştırılmasıyla elde edilen seramik dolgular da estetik amaçlı kullanılır. Doğal bir beyaz renge sahip olmaları nedeniyle ağız içerisinde güzel bir görüntü oluştururlar. Bundan dolayı da gülüşlerinin güzel olmasını isteyen pek çok kişi diş dolgusu tercihini seramikten yana kullanmaktadır.

Diş Dolgusu Fiyatları

İzmir Torbalı dolgu yaptırmak isteyenlerin fiyatlar hakkında da bilgi sahibi olmak istemesi doğal bir süreçtir. Yukarıda sıralanarak açıklanan dolgu malzemelerinden hangisinin tercih edileceği fiyatlar üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Bununla birlikte kaç dişe dolgu yapılacağı, ne kadar dolgu malzemesi kullanılacağı, ne kadar temizlik işlemi yapılacağı gibi etkenler de hesap edilmelidir. Bu nedenlerle diş dolgusu fiyatları hakkında kesin bilgi almak için muayene olmanız gerekmektedir. Bizi arayarak randevu alabilir ve diş dolgusuyla ilgili tüm merak ettiklerinizin yanıtını alabilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir